How can we help?

Article, author, etc.

Editorial Board

KTN Üzümçülük və Şərabçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun Elmi Əsərləri Məcmuəsi İnstitutun Elmi Şurasının qərarı ilə (26 avqust 2020-ci il, 08 nömrəli protokol) nəşr edilmişdir.

Baş redaktor
Mövlud Ərəstun oğlu Hüseynov
texnika üzrə fəlsəfə doktoru, dosent

Redaksiya heyəti

Səlimov V.S. ÜŞETİ-nin direktoru, a.e.d., dos.
Qurbanov M.R. AMEA-nın müxbir üzvü, b.e.d., prof.
Nəbiyev Ə.Ə. ATU-nun “Qida mühəndisliyi və ekspertiza” kafedrasının müdiri, b.e.d., prof.
Məmmədov Z.M. BDU-nun “Biokimya və biotexnologiya” kafedrasının müdiri, b.e.d., prof.
Quliyev V.M. AMEA-nın Naxçıvan Bölməsi Bioresurslar İnstitutunun “Meyvə, tərəvəz və üzümçülük” laboratoriyasının müdiri, a.e.d., dos.
Gamze U. SEÇKİN Türkiyənin Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gıda Teknoloji Bölüm Başkanı, Dr., Gıda Yük. Müh.
Onur Ergönül Türkiyənin Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Islah e Genetik Kaynaklar Bölüm Başkanı
Mikayılov V.Ş. Az-Granata MMC-nin İdarə Heyətinin sədri, t.e.d., prof.
Şəfizadə C.Ə. Aspi-Agro MMC-nin direktor müavini, t.f.d.
Həsənov Z.M. ADAU-nun Bağçılıq kafedrasının professoru, a.e.d., prof.
Abduləliyeva S.Ş. ADAU-nun Bağçılıq kafedrasının dosenti, a.e.f.d., dos.
Ələkbərova M.K. ADAU-nun Bağçılıq kafedrasının dosenti, a.e.f.d., dos.
Məmmədova X.M. ÜŞETİ-nin direktor müavini, t.f.d., dos.
Əsədullayev R.A. ÜŞETİ-nin direktor müavini, a.e.f.d., dos.
Abasova X.T. ÜŞETİ-nin elmi katibi, a.e.f.d., dos.
Şükürov A.S. ÜŞETİ-nin “Üzümün aqrotexnikası” şöbəsinin müdiri, a.e.f.d.
Tahirov Ş.A. ÜŞETİ-nin “Biokimyəvi tədqiqatlar və keyfiyyətə nəzarət” laboratoriyasının müdiri, k.f.d., dos.
Musayev T.M. ÜŞETİ-nin “Üzümün emalı və şərabın texnologiyası” şöbəsinin müdiri, t.f.d., dos.
Nurəddinova H.R. ÜŞETİ-nin “İnteqrir mübarizə texnologiyaları” laboratoriyasının müdiri
Ağakişiyev C.Ə. ÜŞETİ-nin “Üzümçülük və tingçilik” şöbəsinin müdiri, a.e.f.d.
Hüseynova A.S. ÜŞETİ-nin “Ampeloqrafiya, seleksiya və tinglik” şöbəsinin müdiri
Nəcəfova A.B. ÜŞETİ-nin “Üzümün saxlanması, qurudulması və təkrar emalı” laboratoriyasının müdiri, a.e.f.d., dos.
Musayeva E.V. ÜŞETİ-nin “Aqrokimya” laboratoriyasının müdiri
Verdiyev R.X. ÜŞETİ-nin “İnformasiya təminatı və elmi nəticələrin tətbiqi” şöbəsinin müdiri, i.e.f.d., dos.
LATEST ARTICLES
Evaluation of differences of productivity specifications
in populations of several grape varieties

Evaluation of differences of productivity specifications in populations of several grape varieties

31 Dekabr 2020 ­ 2489 V. Salimov, A. Huseynova • UOT: 634.8.664

Xülasə The article tells of the level of polymorphism of productivity indicators in the populations of some valuable local and introduced grape varieties in the conditions of Apsheron, determination and evaluation of productivity features that directly affect the choice of new economically and selectively important ...

Clonal variations in populations of local grape varieties
asgeri, gara kishmishi and sultany kishmishi

Clonal variations in populations of local grape varieties asgeri, gara kishmishi and sultany kishmishi

31 Dekabr 2020 ­ 2303 A. Huseynova, V. Salimov • UOT 634.8: 631.523: 631

Xülasə The article tells of biomorphological, economical-technological specifications of protoclones (essential clones, or maternal plants), essentially chosen in populations of Azerbaijani local valuable grape varieties – Asgeri, Gara kishmishi and Sultany kishmishi, and their vegetative generations (clones). After ...

The duration of vegetation period of several wine-grape
varieties in the conditions of apsheron

The duration of vegetation period of several wine-grape varieties in the conditions of apsheron

31 Dekabr 2020 ­ 2546 K. Abasova, R. Asadullayev • UOT 634.8

During the vegetation period there come out the vital functions of grape plant (growth, development, fruiting, etc.). The vegetation of vine plant begins with sap flow, swelling and budding in spring on reaching the mean temperature of 10 °С. This temperature is accepted as “biological zero” vore vine plant. Vegetation period ...

The perspective and the ampelodescriptor characteristics of the Khindogny grape variety

The perspective and the ampelodescriptor characteristics of the Khindogny grape variety

26 Sentyabr 2023 ­ 1277 V. Salimov • UOT 634.8: 631.525

There is given the information on the ampelodescriptive, morphological, biological, technological specifications, the structure of the populations, the variations and diversities of the ancient valuable wine grape variety Khindogny that originates from Karabakh – one of the traditional viticulture regions of Azerbaijan. ...